maandag 8 december 2008

Herkennen van vis met video of bij het aquarium


Earli, Bergen NoorwegenNovel ways towards knowledge acquisition in biodiversity: dynamic visualizations on mobile devices vs. traditional learning with preserved specimens

Vanessa D.I Pfeiffer, University of Tuebingen, Germany

Studenten biologie krijgen les in het kunnen onderscheiden van de specifieke kenmerken van een barbeel. De vis kan herkend worden aan zijn specifieke rugvin en de 4 baarddraden bij zijn bek. In het traditioneel onderwijs wordt gebruik gemaakt van foto’s of dode vissen, waarbij de studenten op de traditionele manier uitgelegd krijgen wat de specifieke kenmerken zijn en hoe de vis te herkennen is. Het gebruik van nieuwe media bijv. video ondersteuning naast het traditionele onderwijs werd afgezet tegen het meenemen van de studenten naar een aquarium waar ze de vissen in het echt konden aanschouwen en bekijken. Uit het onderzoek bleek dat er geen verschil is tussen de beide resultaten. Blended learning levert betere resultaten op dan traditioneel onderwijs, maar het in het echt bekijken van de vissen leverde geen extra resultaat op.
Helaas was ze zelf zo enthousiast en overtuigd van de extra toevoeging door de studenten naar een aquarium mee te nemen, omdat ze dat zo’n goede ervaring vond, dat ze de uitkomsten van het onderzoek daardoor een beetje te niet deed.

Geen opmerkingen: