woensdag 16 september 2009

Madrid kans 1

Het was best vroeg vanochtend, of was het gisteren laat?

Na het registratiecircus doorlopen te hebben ben ik naar de workshopAssesing work based learning experience geweest. Het thema van de bijeenst leren tijdens internationales stages verzorgd doorWoeran en Blanco.

Met behulp van een subsidie is onderzoek gedaan onder 400 ondernemers in europa naar de meest gevraagde competenties in hun definitie een combinatie van skills.

Hieruit is een lijst gekomen van een 15tal competenties waaronder projectmanagement, zelfstandig leren, samenwerken, klantgerichtheid etc. Voor hun internationale stage worden studenten ge-assest en krijgen ze feedback. Op basis daarvan wordt hun niveau bepaald. Ze nemen hun competentiekaart mee. Tijdens hun stage moeten ze dan laten zien dat ze leren. Lukt dit niet en lopen ze tegen hun beperkingen aan dan biedt de universiteit on-line trainingen. Dze worden betaald door de werkgever.

Je begrijpt dat ik hier allerlei toepassingsmogelijkheden zie. Petra voegde daaraan toe dat dit ook voor alumni interessant is. Je spreekt dan echt over overdracht met de warme hand.

Kortom ik wil hier graag nog eens over doordenken met onze vrienden van het LIC. Volgens mij hebben we veel bruikbare materialen (bijvoorbeeld via de DU en de nieuwe digitale CE) en kunnen we dit heel mooi inrichten om op die manier al onze stagiaire beter te begeleiden.

Voor de thuisblijvers: Het is hier fris en het regent.........

1 opmerking:

Hanneke van Riel zei

Wat mij wel interessant lijkt aan het idee is dat je min of meer leerweg (opleidings-)onafhankelijk competenties meet/assest. En: dus ook onafhankelijk van de opleiding een set van trainingen (voor een grote groep afnemers) aan kunt bieden. Stagiaires zullen daardoor mogelijk ook eerder gebruik maken van de mogelijkheden die een specifieke stageplaats te bieden heeft en daarbij de aanvulling zoeken via trainingen (i.p.v. een standaardprogramma te doorlopen). En dat kan natuurlijk ook voor alumni beschikbaar gesteld worden!