dinsdag 29 januari 2008

Who's afraid of blogs, Wikis ... a Digidrama

Het was inderdaad echt een Digidrama. Aaneenschakeling van vodcasts, video storytelling, miniwebcolleges, filmpjes van studenten en podcasts. Hartstikke leuk die aansprekende videos ..........

....... alleen leer je dan weer wat anders. Denk ik bij mezelf, laat ik ook eens tijdens de sessie meteen mijn aantekening in de blog maken om meteen te kunnen posten, dan blijkt het lastig voor iemand die niet blind kan typen om aantekeningen te maken en toch op te letten als het donker gemaakt is voor de beelden.

Thema:

Is al die Web 2.0 onze redding en vrijheid (in second life kunnen we zelfs vliegen) ... of gewoon de doos van Pandorra? De filmpjes lieten wel goed zien hoe mensen en studnten met de mogelijkheden van de nieuwe media op de loop gaan.

Les volgens de 'presenters' ... als wij dit niet oppikken raken we onze studenten kwijt. Er werd wel ook wel aandacht geschonken aan de gevaren.
.... It's amazing what you can learn when you chose not to be fearfull .... waar zijn wij bang van ... wat nadrukkelijk naar voren kwam is dat men onder andere bamg is voor: we raken (als docent)onze expertise rol kwijt ... en ... de student als prosument ... dat kan niet goed gaan ... waar zal dat wel niet toe leiden? En zo werden nog meer angsten benoemd. Veel probelemen die voorzien worden hebben te maken met het niet serieus nemen en niet veretrouwen van onze studenten.











Na deze vloedgof van 'angsten' met betrekking tot het gebruik van Web 2.0 toepassingen, werden we meteen aan het werk gezet, om middels trefwoorden te 'stickeren' hoe die angst te overwinnen.

Er kwamen in de dicussie daarna aardig wat reacties terug.
Enkelen daarvan:
- gebruik de student (ontwerp, voorbeeld, docent, ...)
- neem de ruimte en tijd om te wennen en te leren (sta jezelf dus ook toe fouten te maken)
- laat de docenten elkaar helpen
- waardeer de docenten vooral in hun nieuwe rol en hun adopteren van nieuwe technologi.

Als ik het goed gelezen heb is de hele lijst op enig moment te vinden onder de titel @ Fear 2.0-the solutions'. (stond nu nog niet online)













4 opmerkingen:

Hanneke van Riel zei

Wat ik hieruit opmaak: net als elke verandering in het onderwijs (of onderwijs verzorgen) roept dit alles allerlei angsten op. De gebruikelijk angst om te veranderen? En zouden we docenten zo kunnen motiveren dat ze 'meteen' overstappen op het gebruik van al die web 2.0 - tools en zo een aantal fasen overslaan? Of gaat dat dan toch te snel?

Eky Fioole zei

De uitspraak van de presentatoren zegt al heel veel : " ... als wij dit niet oppikken raken we onze studenten kwijt." Hebben we dan geen keus? Waar zijn we het bangste voor? Of is dat helemaal niet belangrijk?
Ook bij een aanpak rond verandering is het toch wel handig te weten waar het echt om gaat. Deden ze hier verder nog uitspraken over?

Rudi Clause zei

Inmiddels staat de lijst er wel (30-01-2008 14:05).
http://geekymom.blogspot.com/2008/01/fear-20-list.html.
Is de de drang om bij te bljven niet gebaseerd op de angst om achter te blijven? Met andere woorden vervang je de ene angst niet door een andere angst?
Was het de beroemde JS niet die zei dat je onderwijs moet baseren op het omgaan met angst en niet reduceren van angst.

Jan Snijders zei

Heel goed Rudi. Dat was precies wat ik tijdens de sessie zelf ook al inbracht ... de reactie was: wat glazige blikken (te softe reactie denk ik).