dinsdag 21 juni 2011
Gamestorming
Op de Pre Conference van CPSI zijn Emmy, Marjolein en Bart naar de 8 uur durende workshop over Gamestorming van Dave Gray geweest. Het centrale idee: Hoe gebruik je elementen uit en gamel om van een meeting een succes te maken? Hieronder het verslag van onze uitwisseling op zondagavond in de bar van het congreshotel.
De bijeenkomst startte met het tekenen van je ‘mood’. Dat werkte heel krachtig. Ondanks de grootte van de groep werd het meteen persoonlijk. Rules in a funny way.
In een brainstorm is de groep uitgedaagd om na te denken over de resultaten die uit een meeting gehaald kunnen worden. Daar kwamen acht soorten meetings uit. Deelnemers werden uitgedaagd om in de ruimte bij hun favoriete meeting te gaan staan, een zogenaamde ‘human chart’.
Vervolgens de vraag: Hoe ziet een meeting er eigenlijk uit? Wat is een meeting? En hoe richt je deze in? In de kern bestaat het uit een begin, een midden en een eind. Wat doe je in de drie verschillende fasen. De trainer kwam met 10 essentials voor een meeting.
“Be prepared to kill your darlings, try something new.”
Telkens werd de link gelegd tussen een game en een meeting. Deelnemers kregen de opdracht om hun favoriete spel te analyseren. Bijvoorbeeld: Wat zijn de regels? Welke artifacts?
Het belangrijkste principe: Meetings moeten fun zijn! En dat geldt ook voor een les. En dat kan als je bereid bent om de principes van een game toe te passen. Niet fun om de fun, maar van games krijg je energie waardoor het als fun wordt ervaren.
Wat is de essentie van een spel? Speel je voor het plezier of om te winnen? Het is de uitdaging om in bijeenkomsten de ‘winning conditions’ te creëren. Als dat lukt dan heb je al een stap in de goede richting gezet.
De vertaling naar Avans
De ruggengraat van creatief denken is het herkennen van gewoontepatronen. Deze erkennen en doorbreken.
Wie besteedt momenteel voldoende aandacht aan het voorbereiden van diverse soorten meetings? Het gaat meestal volgens een vast stramien. We zitten in een patroon en hebben de gewoonte om bijeenkomsten voor te bereiden louter op cognitieve elementen: agenda, beleidsmaatregelen, etc. Mensen komen te laat binnen, de bijeenkomst loopt uit of we skippen zelfs de vergadering.
We moeten onszelf vaker de vraag stellen op welke manieren we een meeting anders kunnen laten verlopen. Stel daarbij vragen als: Waarom doe ik het? Hoeveel tijd heb ik nodig? Welke game gaan we spelen? Denk na over de manier, de ruimte, de middelen, de voorbereiding + de mood – hoe zit je daar eigenlijk aan het begin van een sessie?
Ook in lessituaties zijn de 80 uitgewerkte games uit het boek van Dave goed toepasbaar.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Daar krijg je energie van! Boek snel bestellen!
Dag Koen,
Zeker doen!
20 september is Steve voor een workshop in Brussel. Misschien kan hij het combineren met een bezoek aan Avans?!
Als er binnen Avans genoeg animo voor is, wil ik het wel aan Steve vragen.
Een reactie posten