maandag 20 juni 2011

Verslag Pre Conference CPSI

Dag 1: Veel energie en nieuwe inzichten voor Avans

De workshops van de Pre Conference hebben veel indruk gemaakt. Niemand uitgezonderd. Jan heeft de workshop ‘Why does this keep happening?’over de toepassing van Creative Problem Solving (CPS) in complexe situaties gevolgd. Emmy, Bart en Marjolein hebben de workshop ‘Gamestorming’ over het toepassen van game-elementen in meetings gevolgd en Ronald heeft de workshop ‘Imagining through imaging’ over de kracht van het inzetten van beelden om problemen op te lossen gevolgd.

Indrukwekkend
In de nabespreking vraagt Rob de Haas ons om eerst na te denken over wat vandaag indruk heeft gemaakt.Het valt Jan in algemene zin op dat er veel jonge mensen rondlopen en dat de sfeer op CPSI open is. Inhoudelijk is Jan van mening dat het systeemdenken een relevante aanvulling is op CPS. Het helpt om op basis van inzichten met de juiste vragen aan de gang te gaan.

Emmy noemt de energie en een andere manier van benaderen als bijzonder. Een benadering die iets bij mensen losmaakt. Het heeft te maken met gereguleerde chaos o.a. door het inbouwen van zogenaamde ‘fire starters’. Het gamedenken is in allerlei stadia van veranderprocessen toepasbaar. Het stimuleert andere manieren van denken. Iets wat we zeker moeten meenemen.

Bart ziet gaming als een hele sterke motivator. Meetings moeten leuk zijn, dat is geen vraag meer. Opvallend waren de inspirerende mensen, de opbouw van de workshop en de positieve sfeer. “Normaal gesproken was ik allang afgehaakt, maar nu niet. Na zes uur was het nog steeds boeiend.”In het boek over Gamestorming staan 80 ideeën om diverse meetings in te richten. Bart: “Ik kan ik er zo 60 met studenten gebruiken!”

Marjolein vond de hele workshop, maar in het bijzonder het begin fascinerend. Deelnemers kregen de opdracht om hun ‘mood’ te tekenen. Ondanks de grootte van de groep (50 mensen) werd het meteen heel persoonlijk. De workshopleider begon vanuit het begrip ‘meeting’. Een meeting bestaat grofweg uit drie fasen: open – explore – close. De manier waarop je start, exploreert en eindigt hangt af van de soort meeting. In de workshop is de vertaalslag gemaakt vanuit gaming. Voor elke fase heb je technieken. Acht groepen hebben allen zelf een meeting ontworpen. Marjolein: “De vertaling van een meeting naar een game was gaaf!” (www.gogamestorm.com)

Ronald is vooral de aandacht opgevallen. Aandacht voor het onderwerp en aandacht voor elkaar. In een goede sfeer waar mensen de hele dag de tijd nemen voor elkaar wordt het onderwerp op een hele actieve manier doorleefd. De kracht van beelden is enorm. Iets waar we veel te weinig mee doen. De mogelijkheden zijn legio en op meerdere niveaus toepasbaar. Zowel op strategisch niveau als in een klassensituatie. In de workshop is de link gelegd met het CPS-model en de six Thinking Hats van De Bono. Ronald: “Ik was de hele dag geboeid!”

Na het benoemen van enkele kleine minpuntjes komen we eensgezind tot de conclusie dat deze dag heel veel energie en nieuwe inzichten heeft opgeleverd voor Avans. Dit was een hele goede start van de conferentie waar we heel content mee zijn.

In de volgende blogberichten komen de verslagen van de afzonderlijke workshops.

5 opmerkingen:

René v.dr. Burgt, zei

Nice!

Vraag, het boek genoemd bij de workshop gamestorming gebaseerd op dit boek? http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/gamestorming/1001004008227971/index.html

Het mooie van dit boek is om te zien hoe 'default questions' naar een actieve werkvormen worden omgezet.

Helaas was ik niet in de gelegenheid om op het Ambtenaar 2.0 congres de gamestorming sessie bij te wonen http://bashers.nl/gamestormen-op-de-dag-van-de-ambtenaar-2-0

...Wie komt zijn ervaringen bij ons @avansABC delen in een gastcollege ?

Ronald Spruit zei

Hoi René,

Je bent er weer als de kippen bij ;-)

Inderdaad, het boek is ook hier in de bookstore te koop en al door enkele collega's aangeschaft.

Over kennisdeling denken we zeker na. Je doet een concreet verzoek. Zelf was ik bij een andere workshop aanwezig om de aandacht te verdelen, maar ik zal jouw vraag voorleggen aan Marjolein, Emmy en Bart.

M Schooleman zei

Het was een geweldige workshop van David Grey en ik kom graag met de opgedane inzichten een gastcollege geven. Geweldige inzxichten voor de studenten voor het organiseren van bijeenkomsten en het gebruiken van zijn techniek voor welke bijeenkomst dan ook. Ga naar de website www.gogamestorming.com waar ook de 8 door ons gisteren ontworpen games op komen te staan.

Hanneke van Riel zei

Klinkt goed, colega's! Lijkt tenminste een inspirerend congres te zijn. Ben benieuwd naar jullie ideeën om één en ander in mooi onderwijs om te zetten.
De website die wordt genoemd is trouwens http://www.gogamestorm.com/. Veel inspiratie gewenst nog!

Emmy Bluemink zei

Ha Rene, Kon het niet laten en heb het boek meteen aangeschaft. Titel Gamestorming, a playbook for innovators, rulebreakers & changemakers. isbn 978-0-596-80417-6. Heb er vannacht al in zitten lezen. Veel praktische handreikingen en werkvormen om verschillende stadia in processen te ondersteunen met creatievere vormen. Gaf echt energie gisteren! Kan er nog / weer enthousiast van worden!!! Emmy