woensdag 6 november 2013

Less is More: The Focused Power of Lean Learning

En dit was dan de werkvorm :)))

Session begins with talk about shift in education, from industrial model to agricultural/organic model (van doceren naar leren, van content naar context and Connection, van Classroom naar Flipped Classroom, van student is leeg vat naar iedere student is already 'shaped', van consumeren naar (co-)creëren, from transmitting information to constructing knowledge, etc etc ... Aantal bewegingen die we in nl toch echt al gemaakt hebben).

Even tussendoor: dit jaar was de opdracht aan de Session-leaders: Less is more ... Ofwel 5 slides or less ... (verklaart hoe aantal sessies waren zoals ze waren)

Why is lean learning effective? (onder andere) we krijgen al te veel informatie aangeboden via scala aan kanalen. Leren moet dus slimmer en 'leaner' 

Key concepts: How to make learning lean?
W: wide angle view of performance 
I: individualize it (personalize it as much as you can) 
S: specify - day 1, our 1
E: escalate (what to do in case of failure)

In termen van beelden: in de industriële visie op leren. Gooien emmer kennis over de student heen ... Bij lean learning: geef hem eens lesje water ... En aanvullingen tijdens de route (denk aan marathon)

In temen van beelden van organic learning: breng de verbindingen tussen de neuronen verbinding voor verbinding aan en zorg voor herhalingen zodat de verbindingen sterker en duurzamer worden.

Hier bij dit alles past nadrukkelijk ook het concept van: five moments of learning need (ofwel jit-learning)
1. When learning for the first time
2. When wanting to learn more
3. When trying to remember and/or apply
4. When things change (I would add, when things change in a minor way.)
5. When something goes wrong

Four neuroscience principles: How to make ... Learning
S: spaced repetition (niet alles ineens dus, ofwel deel het slim op, en geeft ze mogelijkheden voor herhaling)
A: attention 
G: generate connections to the content
E: emotion



In de discussie bleek er onder de Amerikanen toch de nodige weerstand/aarzelingen ... Ja, maar, ze moeten een heleboel dingen toch ook gewoon (van buiten) leren ... En toen kwam dus ook het concept van probleemgestuurd leren weer langs :)) 

dinsdag 5 november 2013

Conversational Capacity: The Key to Effective Leadership & Learning

Conversational capacity is the ability to orchestrate open, balanced, learning-focused dialogue under pressure. It is a core competency for any professional, team or organization dealing with tough challenges. The tougher the predicament, the more conversational capacity needed to effectively address the issues at handeld. It is the ability to have open, balanced, non-defensive dialogue about difficult subjects, and in challenging situations. It means that you stay learning focussed in difficult situations. Stay grounded in the 'sweet spot'. Twee belangrijke elementen hierin: anger/avoid and things like that against curiosity. Het begint natuurlijk met het herkennen van deze dingen die je dus uit de productieve sweetspot halen. Het heft alles te maken met het doel: make informed effective choices

Enkele eenvoudige vaardigheden gericht op het terug blijven gaan/blijven in de sweet spot 

Aan de 'anger/avoid site'

1) avoid position ping pong, clear the position

2) make the thinking explicit

Aan the curious site:

3) test/check your hypothese

4) inquire the ideas of the other 

Change the discourse from 'me versus you' ... To ... What is the issue and can we resolve it together ...

It all has to do with: learning to work effectively together as we meat our most troublesome issues and challenges.

Het vervoerbaar staat uiteindelijk beteruitgelgd is deze presentatie (sheet 15 - 30) http://www.slcatlanta.org/CALS/presentations/AdaptiveLeadership.pdf

G2G



Google leergemeenschappen om elkaar te scholen. Slim concept. Vergeet niet me eraan te herinneren dit concept te vertalen naar A2A (functie van Teaching Lab) ... toe te passen door medewerkers/docenten van Avans ... en ook door de studenten.


15 minute micro modules

Today's learning landscape is full of challenges, including learners not having the time or attention span to complete long sets of tasks. At White Lodging, our micro learning modules leverage visuals, audio and in-workplace activities to deliver specific training in shorter timeframes. They wanted to create shorter learning opportunities in their company. They wanted to energize training and learning.

Hun waarneming was dat het leren bestond uit een wirwar van leeractiviteiten. Ze wilde dat geheel ordenen, eenvoudiger maken voor de leerders om het eigen leren te personaliseren, toegankelijk maken, mediarijk, contextrijk en vooral ook kort en juist in time voor de gebruiker.

Ze hebben er bewust voor gekozen elke course/(mini)module verschillend te maken (want als alles hetzelfde is, wordt het snel voorspelbaar en boring), zowel naar vormgeving, als gebruik leeractiviteiten, als in te zetten device, mate van serieusheid enz. Zo beter aan te sluiten bij de werkelijkheid van de leerder. Ze zoeken echt naar zo veel mogelijk varieties. Het leerproduct moet zichzelf verkopen, uitdagen, uitnodigen, leren uitlokken, mensen doen uitkijken naar de volgende ... Etc. 
De modules zijn in serie te volgen, maar ook als je wilt in afzonderlijke modulen afhankelijk van je eigen behoefte en die van de organisatie. Juist in time learning wordt mogelijk als dingen ook maar maximaal 15 minuten zijn ...

Design challenge was: ze wilde niet een course van 45 minuten opdelen in drie van 15, maar echte volledig afgeronde modulen in 15 minutes and a lot a lot of variety ...

Tips (for the design)
- get your inspiration from other media and professional environments (Movie, theater, ... Fun)
- conduct approach meetings (meetings just focussed on the goal, media and devices and look and feel of the massage to get out)
- reduce reduce reduce the number of words you use (not only the written words) ... Maak ze zo visueel als ook maar even kan.

Feedback van de deelnemers aan de minimodulen: enthousiast, zijn blij met de justi 'n time dingen at their fingertips ... 
Zij zelf constateren (door het monitoren van het gebruik) dat deelnemers sneller en meer terugkomen naar de minimodulen dan ze ooit bij de reguliere langere trainingen/courses deden.
De trainers/ontwerpers van de traditionele cursussen waren erg sceptisch ... Zo van ... Wat ik doe kan niet in enkele stukjes van 15 minuten ... zeker niet in één minimodule van ... Tot ze het zagen gebeuren ... (Heb dezelfde ervaring: hebben ooit 3 uur college terug gebracht naar vier lectures van 2 a 3 minuten)

(Zij gebruiken storyline om hele eenvoudige dingen te maken!)

Hillary Clinton bij Learning 2013

Tijdens bezoek en optreden van Hillery mochten geen foto's gemaakt worden en geen elektronische apparaten gebruikt worden. Het bezoek was 'vertrouwelijk' en 'onder ons', dus tijdens de sessie niets naar buiten brengen, twitteren, bloggen of zo. Dit is geen life verslag :)) maar gewoon een paar dingen die zijn blijven hangen.

Ze had absoluut een, ook inhoudelijk, goed verhaal.

Ze focuste op een paar punten:
- het is goed hoeveel aandacht we aan leren en ontwikkelen geven ... en dat is dan vooral gericht op 'vanaf 4 a 5 jaar tot leren tot op hoge leeftijd' ... echter ... dan is vaak het fundament gelegd, of, negatief geformuleerd, het kwaad al geschied. Een erg bepalende factor is de opvoeding en vooral aandacht die iemand krijgt in de eerste jaren van zijn leven en met name de woordenschat die dan ontwikkeld wordt (ze verwijst regelmatig naar inzichten vanuit de neuroscience). Haar pleidooi is dan ook om daar veel meer aandacht voor te hebben en haar inzet, binnen de Clinton stichting is dan ook gericht op het versterken van aandacht en opvoeding in de eerste jaren van iemand leven.

- verder sprak ze uitgebreid over de drie P's als het gaat over leren. Personal (wat je zelf doet en wat het met je doet), Professional (ontwikkeling in je beroep, met belangrijke aandacht voor de professionalisering van 'educators') en Public (wat doe je er dan uiteindelijk mee.

- wat regelmatig in haar betoog terug kwam was het belang van 'evidence'. Zeker als het gaat om 'education' is zij een warm pleitbezorger van 'Evidence Based Education'.

En verder was het interview van Elliot met Hillery gewoon leuk. Voor een foto zie: http://instagram.com/p/gUKBaekenk/ (gekopieerd uit een tweed van Elliot Masie)

maandag 4 november 2013

No More Instructor-Led Training: Creative, Abbreviated Learning Approaches

Their Abbreviated Learning Approaches (bij Prudential) consists of (blended approach dus): 
- learning circles: (everybody contributes and learns) quick learning, reviewing, flexible, 30 % instruction, 70 % discussion and application! peer setting, 60 minutes, etc. Succes: engagement participants and working through meaningful scenarios
- videos: max 2 a 3 minutes (vaak met verklaring in tekst ernaast in beeld) vooral content die niet zo snel verandert.
- knowledge management: zij gebruiken een knowledge management tool om de aanwezige kennis te vangen, expertises te lokaliseren en door het onderdeel te laten zijn van het leren brengen ze ' vraag baken' en coaches/mentoren in het spel en hebben ze een bron van content leveranciers. 
- eLearning: verschillende vormen van online onderwijs, afhankelijk van het doel met meer of minder interactie en zoveel mogelijk in kleine modulen ( het streven is nu zo kort mogelijk ... tot bijvoorbeeld 15 minuten) en natuurlijk wordt er veel van blended learning gebruik gemaakt.
- Simulations: sometimes simulations are added to help the participants apply what they learn with eLearning

Agile Learning (5 Pecha Kucha's)



Kyle Nations: the art of project-leadership: toerusting projectleiders vrijwel altijd onvoldoende. Grootste probleem: gebrekkige communicatie (al merkbaar vóór het project begint). De ontwikkelde gestructureerde projectmanagement methodes hebben géén verbetering gebracht !! 
Project kan alleen succesvol zijn als alle personen in het project succesvol (willen) zijn.
Uiteindelijk was de les: projectmatig creëren als projectmanagement methode en daarin toegerust zijn geeft je een veel grotere kans op succes :))

Lighten the Learning Load (Intrepid Learning)
Learning ... No more fun ... An information overload ... But do we learn ... 
Overload in choices makes people unhappy -->> Helaas ... Inhoudelijk hartstikke leuke en goede Pecha Kucha ... En helaas was het een Pecha Kucha : dus nauwelijks goede aantekeningen van te maken ... En zo heeft ook dit twee kanten ... Ben hier gestopt met aantekeningen maken.

Pecha Kucha's kunnen als ze goed zijn hartstikke inspirerend zijn ... Er aantekeningen bij maken is erg lastig ... Zeker als je er zo vijf achter elkaar voorgeschoteld krijgt ... Denk dus goed na over wanneer en hoe je een Pecha Kucha als werkvorm/presentatie vorm gebruikt.

Zie ook: http://www.learning2013.com/blog/item/pechakuncha-20-slides-x-20-seconds.html

 

 

The classroom of the future: Connected, Scalable and Experiental

Door Elliot Masie:
Er is altijd ruimte voor face to face onderwijs naast - aanvullend op - volgend op - eLearning.
Denk alleen goed na wat je voor wat gebruikt: bijv. als je kennes van iemand moet verdragen op beperkt aantal anderen is face to face nog steeds de beste en meest betaalbare manier. Het is soms noodzakelijk 'de lucht te delen' ... Het heeft ook veel van 'stam'aspecten in zich bij face-to-face. 
Leren is nog steeds heel effectief als mensen expertise kunnen delen door samen dingen te doen en met elkaar bezig te zijn :))) het gaat vooral om connected zijn ... 

Vooronderstelling verder (en die is er altijd): er is een fysieke leeromgeving (ruimte) nodig voor wat we willen bereiken op de meest effectieve en efficiënte en economisch goedkoopste manier ... A Connected Classroom

A connected Classroom:  
- in die ruimte niet het klassieke 'er is geen voorkant met projectschermen zo', maar in elke hoek zo'n faciliteit, die ook door iedereen te gebruiken is, los van elkaar, samen als een geheel.
- alle meubilair in de ruimte staat op wieltjes of wel alles is flexibel.
- er zijn samenwerkingsmogelijkheden beschikbaar ... Zoals beschrijfbare wanden en zo ...
- degene die ik uitnodiging in die ruimte zie ik als 'peer'. Zorg in die ruimte ook voor sceduled and on demand people you need, zodat alle mogelijke vragen beantwoord kunnen worden. Dat geldt voor zowel life als ingeblikt in duizenden video's van een paar minuten max die du moment te gebruiken zijn om op elke situatie-vraag in te kunnen gaan. 
- Er staan ook camera's in de ruimte die de dingen opnemen .. Om te kunnen gebruiken en hergebruiken (ook voor anderen).
- Er worden ook anderen vanuit de praktijk van waar ze mee bezig zijn beschikbaar gemaakt om vragen aan te stellen, zodat de authenticiteit geborgd is.

Even militairtrainer deelde: voor al het leren van de militairen zijn drie essenties nodig;
- Headquarters content
- the context (inclusief the stories behind) verteld door een ander (maakt het betrouwbaarder)
- en the field thruth ofwel en hoe wordt het nu echt in praktijk gebracht.

Verder is in de ruimte nodig: mogelijkheden om te doen, te experimenten, te falen en fouten te maken. Zonder dit zal er geen leren zijn. (You fail your way to succes!). Het moet dus ook nadrukkelijk 'lab' elementen hebben. En helaas ... De failure opertunity is iets dat veel eLearning niet bevat!

En dit alles realiseren hoeft niet duur te zijn!

Conclusie: classrooms are not going to disappear ... They are changing! ... It is changing ... as is the teacher-facilitator in such a connected classroom!

Nodig:
- een nieuwe competentie set voor docenten/trainers/instructeurs ... Ze moeten de competentie van een lerende hebben!! 
- reken af met wat een klas succesvol maakt (tijd en content) het gaat om interactie, spelen, experimenteren, fouten kunnen en mogen maken en zo ...
- verander de naam ... Spreek niet meer over een klaslokaal .. Geef het een naam, een 'brand' 

Op deze manier wordt een fysieke leeromgeving (de connected Classroom) het beste maatje van eLearning, werkplek leren en zo ... Een krachtig instrument in het leren.

Generaal Session

Sessie rond 'prijsuitreiking': lifetime learning achievement award.

First guest: Martin Bean (Open University)
Even van de grootste opbrengsten van technology ... Scaling and access to high quality education ... Ofwel ... Finally Open Education is no longer just a dream!!  En met Open Education heeft ook Persionalizing Education and Learning een geweldige boost doorgemaakt.

Zie vooral ook Future Lab als initiatief van de Open Universiteit in samenwerking met veel andere universiteit (http://www2.futurelab.org.uk) .... The OU is fighting back on MOOC's and things like that ... We already did it in 1972 ... Using BBC :))

Vraag: relatie MoOc's met face to face ... Antwoord: fel betoog voor ... Het gaat om excellent Learning and Teaching ...  Er is super en verschrikkelijk face to face onderwijs ... En er zijn schitterende en ellendige MOOC's ... Het gast erom te kiezen wat wanneer goed en nodig is en dat op een geweldig goed niveau realiseren.

En in het licht van de discussie van gisteren (we need  rebranding (e)Learning: https://www.futurelearn.com/courses/secret-power-of-brands



Second guest: Susan Peters (GE)
GE Crotonville: hét leercomplex van GE. Inspirerende leeromgeving gericht op ontwikkelen en versterken van Leadership. Reflection, cooperation, co-creating (met de nodige Fun) en 21 century skills én het betrekken van de context (content is easy, context makes it real).
Resultaat van het herdenken van: what is leadership in the 21century and how do we build those new leaders ... is het nieuwe leercentrum GE Crotonville (zie de info en filmpjes op het web hierover).




Failing Forward: Learning Labs & Experimenten

With increasing demands from learners and business partners, how can learning functions keep up with change and simultaneously elevate the learning experience to deliver outstanding results? At American Express, they implemented learning labs to meet those challenges. 

The step-by-step process for implementing and leveraging learning labs: a robust yet practical approach to capturing ideas and business opportunities, as well as evaluating impact with tangible business results (zeggen ze in een leuke "Doodle") ... Uit de rest van het verhaal heb ik begrepen dat het vooral gaat om het uitproberen van manieren van leren om dat dan toe te passen op een aantal terreinen waarop de medewerkers opgeleid moeten worden.

Vraag die zezichzelf stelde: How to elevate learning's role in generating excitement around innovation within the organization. Antwoord: use learning Labs what type of learning and what Technology works.

Appoach: A step-by-step approach for building, testing and evaluating new learning ideas: learning lab

It is a disciplined approach: 

0) idea generation ... 

1) assess (intake of idea;, high level scoping, identify measures of succes, High level CBA, prioritize and document timelines, Benchmaking (understand from others and what happens outside the organization))

2) Configure (establish cross-functional team ... Very important!; identify technology requirements; define scope of use of the technology; establish a small internal group to test technology; document findings)

3) Construct (Refine scope; define test scenario's and document that; post construct CBA; review with key stakeholders for approval) 

4) Implement (Implement test scenario's; document results;conduct lessons learned) 

5) Evaluate (Post implementation CBA; recommendations to key stakeholders; prepare for deployment, modify or cancel; communicate Next Steps

Zo hebben ze allerlei dingen al ontwikkeld en getest:  Gamification (game-Based learning); Badging (Engaging Motivation Enrichment); Video Based Learning (High Impact Massaging); Leep Frog (Adaptive Learning); Classroom of the future (Flexibility); Graduation Ceremonies; Virtual Coach; Virtual Classroom; Tablets (mobile learning); eBooks (Interactive learning); Social Learning (learning together). .... 

Vervolgens passen ze dit toe in trainingen en zo (soms in combinatie).

Toepassing voor mezelf/ons? Ook wij moeten veel nadrukkelijk evalueren en testen: wat werkt en wat werkt niet en waarom !

30 onder dertigers als mentoren en aanjagers op congres

C


Openingssessie Learning 2013, zondag 3 november 2013:
Opzet sessie: spelen met het interviewen van mensen en interactie met en in de zaal. Grote zaal enthousiastelingen meteen in beweging met enkele simpele opdrachten gericht op het interviewen van elkaar.  Inspirerend en leerzaam hoe interview en interactie met en in de zaal worden vermengd! Alleen al van de werkvormen die langskomen is het nodige  te leren.

Overigens de sessie werd life 'sketchnoted' vanuit Californië (dacht ik).

Enkele inhoudelijke dingen die ingebracht werden:
1) eLearning neerzetten als 'brand'. Daar zijn we nog ver vandaan en is dringend nodig. Rebranden, is een must, want de brand eLearning is nu vooral 'booooooooring' 
De leeromgeving en zeker ook de virtuele moet zodanig aansprekend worden dat men er gewoon actief wíl zijn!
Dé challenge bij rebranding is: consistency

2) Stik goed initiatief (blijkbaar al voor de 4e keer): 30 under 30 die ons tijdens het congres als "coach, mentor, learning leaders" de weg gaan wijzen :)) . Wij mogen hen steeds benaderen, maar omgekeerd zullen zijn ook ons overal waar ze ons tegenkomen kunnen bestoken met vragen ... Thema: Where is learning going ... 
Meteen ook een leuke pecha kucha presentatie door die 30 :)) echt wel inspirerend ...
Het idee hierachter: we moeten continu werken aan de toekomst, dus ook aan de overdracht van het 'learning leader' zijn.
Waarneming: Wat een talent hebben we eigenlijk rondlopen (óók bij ons!). Boodschap: benut dat talent op een creatieve manier.



3) Learning Technology helpt: het geeft de leerder macht over/invloed in zijn eigen leerproces ... Nodig: Versterken personal learning environments en  in deze zin ook het gebruik van 'learning dashboards'?

4) Ook hier werden inzichten uit de neurocognitie met elkaar gedeeld op het hoofdpodium.

Elkaars mentor en inspirator zijn lijkt een belangrijke onderdeel van de aanpak hier ..
Deelnemers worden continu uitgedaagd ook werkelijk te participeren en bijdragen te leveren ...

Voor veel meer foto's en graphic notes zie: 
http://emasie.smugmug.com