vrijdag 28 november 2008

Vroedvrouw


Noorwegen, Bergen
Earli congres 2008

Deze workshop start met de visie op leren. Deelnemers krijgen de opdracht om hun visie te vatten in een tekening. Vervolgens presenteert Thomas Vibjerg van de universiteit in Aalborg de visie op leren die zij hanteren. In het model maken zij gebruik van een parameter van eigen verantwoordelijkheid naar meer controle van buitenaf. Tussen deze twee uitersten onderscheiden zij meerdere onderwijsvormen:
- self initiated, creative learning;
- independent learning in a given framework;
- elementary, instruction
- behavioral, programmed learning
- classical conditioning

Vervolgens laat Thomas de deelnemers twee voorbeelden zien die zij hebben ontwikkeld rond informatievaardigheid.

SWIM
Het programma heet Streaming Webbased Information Modules (SWIM). Het is een zogenaamde ‘social simulation’ met als doel studenten te ondersteunen bij het zoeken naar informatie en het schrijfproces. Van de website: ‘The project objective is to support students in the acquisition of information literacy skills, particularly when using web-based information resources supported by Denmark's Electronic Research Library’ (bron: http://www.swiminfo.dk/english.html) Het programma is in het Engels en online beschikbaar voor iedereen. Als student kijk je naar verschillende filmpjes waarin een groepje van 3 studenten samen werken. Ze doorlopen gezamenlijk het zoek- en schrijfproces. Jij bent het vierde groepslid en krijgt na ieder filmpje drie keuzes voorgelegd. Afhankelijk van je keuzes, krijg je aan het eind van het hele proces feedback. In totaal is het zoek- en schrijfproces opgedeeld in zes hoofdscènes.

http://www.swim.aau.dk/swim_uk.html

Mijn buurman in de sessie is Ed Urlings, innovatiemanager van ROC Zeeland. Hij vertelt over de invoering van het 4C/ID-model binnen de ROC. Deze vorm, de ‘social simulation’, zou volgens hem goed passen binnen het model. Het is een zogenaamde ‘modelling example’, een begrip waar Van Merriënboer ook over spreekt.

Oda’s diary
Een ander voorbeeld om studenten te helpen informatievaardiger te worden is Oda’s diary. Via het dagboek van Oda kun je het proces dat zij heeft doorgemaakt week per week nalezen. Onze groep, die bestond uit vier Nederlandstalige mannen, bleef steken bij het woord ‘midwife’ . Daar spreekt Oda over. Een midwife is een vroedvrouw. A ha! Oda wil vroedvrouw worden, dat is het onderwerp.
Het idee van het dagboek vind ik wel mooi. Studenten volgen het verhaal van een fictief persoon. Welke keuzes heeft zij gemaakt? Waar is ze mee begonnen? Wat heeft ze ervan geleerd? En je krijgt meteen inzicht in de aanpak die zij heeft gehanteerd.

http://www.sokogskriv.no/english/advanced/oda/index.html

Geen opmerkingen: